Menu

Jak oszczędzać gaz?

Jak oszczędzać gaz?

Gaz obok prądu i wody jest jednym z głównych generatorów naszych domowych wydatków. Jego oszczędzanie powinno być dopełnieniem całościowych oszczędności, jakie czynimy w naszym gospodarstwie domowym. Jak oszczędzać gaz, żeby efekty były widoczne? Oto kilka wskazówek.

1. Garnek z przykrywką

Punkt podobny do tego znajdziemy również w poradniku dotyczącym oszczędzania energii elektrycznej, ale powtórzymy go raz jeszcze, bo jego znaczenie jest niebagatelne. Żeby zużywać mniej gazu trzeba gotować w jak najmniejszej ilości wody a do gotowania używać pokrywki. Jednocześnie skrócony zostanie czas gotowania i zmniejszone zużycie gazu.

2. Garnek a wielkość palnika

szczędne gotowanie zakłada, że garnek nie może mieć średnicy większej niż średnica palnika, gdyż sytuacja taka powoduje marnowanie gazu. Niektórzy sądzą, że można w ten sposób przyspieszyć proces gotowania, ale nie jest to prawdą. Nie bez znaczenia jest także jakość garnków, w jakich gotujemy, garnki ze stali nierdzewnej zużywają do gotowania mniej gazu niż garnki emaliowane.

3. Czajnik i piekarnik

Gotowanie w czajniku powinno odbywać się przy udziale takiej ilości wody, jakiej akurat potrzebujemy. Gotując więcej wody pozwalamy jej po prostu ostygnąć, a gaz, jaki zużyjemy do jej zagotowania będzie stracony. Tak samo sprawa ma się w przypadku pieczenia w piekarniku gazowym. Niedomknięcie jego drzwiczek albo zbyt częste i niepotrzebne ich otwieranie generuje straty gazu rzędu ok. kilku do kilkudziesięciu procent. Żeby prawdziwie odczuć oszczędności w korzystaniu z gazu powinniśmy pamiętać o dokładnym czyszczeniu spodów garnków i piekarników, osadzający się na nich brud spowalnia obróbkę termiczną i wykorzystuje większe ilości gazu. Brudny piekarnik to starta rzędu nawet do 40%. Tak samo sprawa ma się w przypadku kamiennego osadu wewnątrz czajnika.

4. Gotowanie bez wody, czyli oszczędzanie za pośrednictwem pary

Za takim sposobem gotowania przemawiają nie tylko kwestie zdrowotne, ale i czysta kalkulacja. Naczynia parowe często składają się kilku poziomów, co umożliwia gotowanie całych posiłków na jednym palniku i z wykorzystaniem mniejszej ilości gazu. Tradycyjne gotowanie w wodzie może być nawet o kilka razy droższe.